niedziela, 16 grudnia 2012

Dieta a łuszczyca

O jakości naszego życia i o naszym zdrowiu decyduje bardzo wiele czynników. Jest ich tak dużo, a ich wpływ jest tak złożony, że trudno wskazać wszystkie zależności pomiędzy nimi a zdrowiem. Tym niemniej w świetle statystyk wydaje się, że współcześnie bodaj najważniejszy wpływ na nasze zdrowie może mieć dieta i nieodpowiedni styl życia. Co prawda medycyna radzi sobie z większością dolegliwości, jakie są skutkiem naszych zaniedbań dietetycznych (i innych), ale nie zawsze radzi sobie perfekcyjnie. Coraz częściej zapadamy na choroby przewlekłe i choroby, których wyleczyć nie można, a z pomocą środków medycznych można jedynie kontrolować ich przebieg, co de facto polega na ich zaleczaniu, a nie całkowitym wyleczeniu choroby. Łuszczyca nie należy co prawda do grupy chorób cywilizacyjnych, ale i ona jest w pewnym sensie uwarunkowana stylem naszego życia i naszą dietą. Są nawet tacy, którzy twierdzą, że zmieniając dietę można pozbyć się problemu tj. zaleczyć łuszczycę, ale czy to możliwe? Trudno powiedzieć, w każdym razie na pewno warto spróbować.

Jak leczyć łuszczycę dietą?

Osoby chore na łuszczycę bardzo indywidualnie reagują na leczenie. Niektóre maści jednym pomagają innym nie, podobnie bywa z lekami i z zaleceniami dietetycznymi. Trudno w tym przypadku wyprowadzić jakąś jedną, uniwersalną i wszech obowiązującą regułę. Jedyną pewną kwestią jest to, że chorując na łuszczycę trzeba eksperymentować i z lekami i z dietą. Dieta przy łuszczycy powinna być więc dietą dobraną indywidualnie i dopracowaną indywidualnie przez lekarza i pacjenta, który i tak odgrywa w tym przypadku najważniejszą rolę, bowiem to pacjent obserwując reakcje własnego organizmu jest w stanie skomponować dietę tak, by zmaksymalizować osiągane przy jej pomocy efekty. Zaprezentowane poniżej zalecenia dietetyczne należy traktować jako punkt wyjścia do eksperymentów. Nie jest pewne, że konkretne produkty spożywcze wszystkim pomogą, nie jest też pewne to, że produkty, które zaleca się unikać w każdym przypadku okażą się czynnikami wywołującymi bądź zaostrzającymi chorobę. O jakich produktach mowa?

Co jeść?

Przede wszystkim produkty, które są jak najbardziej naturalne. Oznacza to konieczność wystrzegania się takich produktów spożywczych, które pochodzą z upraw faszerowanych nawozami, hodowli, w których zwierzęta karmione są sztucznymi paszami, produktów przetwarzanych i konserwowanych lub też „uszlachetnianych” chemią. Nie będzie to łatwe bowiem większość jedzenia jakie obecnie spożywamy trudno zaliczyć do tego typu produktów, ale przy odrobinie starań wybór takich naturalnych składników potraw może się udać. Na pewno jednak można wyeliminować z codziennego menu wszystkie te potrawy, które można uznać za tzw. śmieciowe jedzenie. Zjadamy ich mnóstwo a powinniśmy się ich wystrzegać i to nie tylko osoby chore na łuszczycę. Śmieciowe jedzenie jest odpowiedzialne za większość chorób. W łuszczycy szczególnie zalecane są produkty nabiałowe a to ze względu na wysoką zawartość wapnia. Faktycznie warto je spożywać wybierając te najwartościowsze. Wciąż nie doceniamy jajek, które są doskonałym źródłem tego pierwiastka, a dodatkowo zawierają większość niezbędnych nam witamin i minerałów będąc jednocześnie doskonałym źródłem pełnowartościowego białka. Warto też jeść ryby, nasiona i orzechy. Zawarte w nich kwasy tłuszczowe omega 3 są nam niezbędne, również dla ustabilizowania procesów zachodzących w skórze (niektóre osoby smarują się kwasami pozyskiwanymi np. z ryb lub z kryla) i generalnie przyczyniają się do poprawy naszego zdrowia poprawiając wyraźnie również naszą kondycję. Dodam jeszcze, że w razie niechęci do ryb warto posłużyć się suplementami omega 3 - w tej chwili jest ich na rynku naprawdę sporo.

Czego unikać?

Osoby chore na łuszczycę powinny unikać wszystkich tych produktów, które ewidentnie nam szkodzą. Oprócz wspomnianego wcześniej śmieciowego jedzenia dobrze jest odstawić alkohol albo przynajmniej ograniczyć jego spożycie skupiając się na dobrym jakościowo czerwonym winie, które jest doskonałym źródłem odmładzającego (i działającego ochronnie na cały organizm) resveratrolu. Warto też zwrócić uwagę na ostre przyprawy, u większości osób chorych na łuszczycę pikantne jedzenie może zaostrzać objawy choroby, jeśli tak się dzieje z pikantnych przypraw należy zrezygnować. Dietetycy bardzo często wspominają też o konieczności eliminacji tłuszczu pochodzenia zwierzęcego i konieczności eliminacji czerwonego mięsa - nie wiem czy ich wykluczenie z diety jest faktycznie najlepszym rozwiązaniem, ale i na nie warto zwrócić uwagę i zaobserwować jak na te produkty reaguje skóra i cały organizm.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz